Caria dentara este o afectiune larg raspandita, cu potential distructiv major si efecte grave asupra intregului aparat dento-masticator. In timp si mai ales in lipsa tratamentului adecvat, caria poate duce la probleme de masticatie, inflamatii gingivale, infectii si abcese parodontale si periapicale, afectarea structurii osoase si de sustinere si intr-un final la pierderea dintilor.

Din fericire, stomatologia moderna dispune nu doar de mijloace eficiente de tratament ci mai ales de metode simple, neinvazive si necostisitoare de prevenire a aparitiei si evolutiei acestei afectiuni. Rolul profilaxiei este de a preveni, depista si trata caria in stadiile cele mai incipiente, inainte ca structura smaltului sa fie ireversibil afectata.

Majoritatea procedurilor costisitoare de protezare si tratament ar putea fi evitate prin vizite regulate in cabinete stomatologice dotate cu microscop dentar. Microscopul dentar este un instrument modern cu ajutorul caruia structura dintilor este marita de pana la 20 de ori si analizata in detaliu pentru depistarea celor mai mici semne de afectare a smaltului datorita atacului acid si microbian.

Caria dentara este o boala infectioasa cauzata de bacterii patogene care transforma carbohidratii din alimente in acizi. De aceea, toate metodele de preventie se axeaza pe indepartarea cat mai eficienta a bacteriilor si acizilor de pe smaltul dentar.

Factorii care favorizeaza aparitia cariei dentare sunt o dieta bogata in carbohidrati, lipsa periajului regulat si eficient, structura smaltului, lipsa fluorului, santurile si fosetele dentare adanci in care se depun constant resturi alimentare greu de indepartat si placa bacteriana. Placa bacteriana este un amestec de resturi alimentare, bacterii si minerale care se depun in timp, se solidifica si formeaza tartrul dentar afectand gingiile si provocand boala parodontala.

Procedurile de profilaxie practicate in cabinetul stomatologic Microdental sunt:

  1. Inspectia dintilor cu ajutorul microscopului dentar si analiza structurii si integritatii smaltului fiecarui dinte in parte.
  2. Analiza integritatii obturatiilor si lucrarilor protetice existente si depistarea cariei marginale dezvoltate in timp datorita unor tratamente inadecvate sau deteriorate in timp.
  3. Revelarea placii bacteriene cu ajutorul colorantilor si constientizarea pacientilor asupra zonelor cu risc de aparitie a cariei dentare, zone in care periajul nu se face corespunzator.
  4. Sigilarea santurilor si fosetelor adanci pentru prevenirea depunerii de placa bacteriana greu de indepartat cu ajutorul periajului. Sigilarile sunt indicate atat la adulti cat si la copii si se vor reface periodic pentru ca se uzeaza la interval de cativa ani.
  5. Proceduri de fluorizare pentru intarirea smaltului dentar. Aceste proceduri se fac mai ales la copii, in perioada de formare si consolidare a smaltului dentar.
  6. Periaj profesional si detartraj pentru indepartarea corecta, eficienta si completa a placii bacteriene si tartrului.
  7. Tratamentul cariilor incipiente cu ajutorul microscopului dentar. Cariile incipiente sunt mult mai usor de tratat, costurile sunt mult mai reduse si iar tratamentele de profilaxie au potentialul de a stopa evolutia si de a preveni complicatiile.

Profilaxia cariei dentare presupune consultatii regulate in cabinetul stomatologic, consiliere pentru corectarea unor obiceiuri alimentare care favorizeaza eroziunea smaltului si aparitia cariei dentare (consumul excesiv de dulciuri, bauturi carbogazoaze, citrice),  sfaturi pentru un periaj dentar corect, indicatii pentru folosirea unor paste de dinti bogate in fluor, a unor periute adecvate varstei, dentitiei (de lapte, sau permanenta), sensibilitatii gingivale, formei si dimensiunii arcadelor dentare.

Microdental © 2024. Toate drepturile rezervate.

Strada Sfinții Apostoli, nr. 6 - Craiova, Dolj