Caria dentara si boala parodontala sunt principalele cauze ale pierderii dintilor. Spre deosebire de caria dentara, unde semnele sunt ceva mai vizibile, boala parodontala poate progresa neobservata pana in stadii foarte avansate.

Sangerarea gingivala, semn sigur al igienei precare si simptom al inflamatiei gingivale este de multe ori ignorata. Apoi dintii afectati devin din ce in ce mai mobili si sunt expulzati sau cad singuri pentru ca toate mijloacele de sustinere au fost distruse.

Bacteriile prezente constant in placa bacteriana si tartrul depus in timp actioneaza insidios si distrug ligamentele de sustinere ale dintilor, produc rectractia gingivala si resorbtia osoasa. Intr-un final, grupuri intregi de dinti pot disparea de pe arcada fiind necesara inlocuirea lor cu proteze fixe sau implanturi costisitoare, operatii de aditie de os si multe altele.

Mirosul neplacut al cavitatii orale, sangerarile gingivale, gingiile dureroase, de un rosu aprins, mancarimile gingivale, retractia gingivala evidenta (dintii par mai lungi), secretiile purulente, tartrul vizibil, de culoare galbena sau maronie, dintii cu mobilitate anormala sunt semne de boala parodontala.

Daca ai aceste simptome, te invitam urgent la o consultatie de specialitate in cabinetul nostru de stomatologie unde vei primi cele mai atente ingrijiri, tratamente sub anestezie si sfaturi privitoare la managementul corect al bolii parodontale in evolutie. Starea gingiilor si dintilor va fi atent analizata sub microscopul dentar pentru un doagnostic corect, complet si bine documentat.

Pentru a evita situatiile dramatice si pierderea dintilor este recomandata vizita regulata (6 luni) in cabinetul stomatologic pentru consultatii, igienizari si tratamente specifice de parodontologie.

Ce poate face medicul stomatolog pentru tine in caz de sangerare gingivala, infectii ale gingiei, mobilitate dentara sau depuneri vizibile de tartru?

  1. Periaj profesional si sfaturi privitoare la igienizarea corecta a arcadelor dentare pentru a evita depunerile de placa bacteriana si tartru care inflameaza gingiile si produc initial gingivita si apoi boala parodontala.
  2. Detartraj manual sau cu ultrasunete pentru indepartarea tartrului supragingival, depus la nivelul dintilor.
  3. Chiuretaj subgingival pentru indepartarea placii bacteriene, tesuturilor de granulatie, infectiei si tartrului din santurile subgingivale. Chiuretajul se realizeaza manual sau folosind aparate cu ultrasunete si este in cele mai multe cazuri nedureros. Pentru linistea pacientului se foloseste in multe cazuri un anestezic local.
  4. Imobilizarea dintilor afectati de boala parodontala se face atunci cand se doreste mentinerea pe arcada a unui grup de dinti cu un grad redus sau mediu de mobilitate, dinti afectati de boala parodontala. Sistemele de imobilizare contribuie la refacerea tesuturilor parodontale afectate mentinand pozitia corecta a dintilor si impiedicand migrarea lor. Imobilizarea poate fi temporara sau permanenta in functie de gravitatea bolii si de posibilitatile de restabilire a functiilor normale ale dintilor.
  5. Gingivectomii, gingivoplastii si operatii de aditie de os. Boala parodontala afecteaza calitatea si cantitatea gingiilor si osului maxilar sau mandibular. In unele cazuri este necesara refacerea chirurgicala a gingiilor si restabilirea crestelor osoase prin aditie de os pentru ca aplicarea de tratamente protetice sa fie din nou posibila.

Toate etapele de tratament sunt executate sub microscop, fara durere, cu precizie si acuratete pentru ca pacientul sa poata vedea rezultatele in cel mai scurt timp si pentru o recuperare rapida.

Boala parodontala poate fi tratata eficient inca din stadiile incipiente. Un simplu periaj profesional, o simpla consultatie te poate ajuta ca pacient sa economisesti timp si bani si sa eviti tratamentele costisitoare si dureroase din fazele avansate ale parodontopatiei. De aceea te invitam in cabinetul nostru pentru consultatii si tratamente de specialitate, realizate de medici specialisti in parodontologie. Salveaza-ti dintii, salveaza-ti zambetul si nu lasa boala parodontala sa avanseze sub ochii tai! Pentru ca dintii tai sunt pretiosi si merita pastrati pana la adanci batraneti!

Microdental © 2024. Toate drepturile rezervate.

Strada Sfinții Apostoli, nr. 6 - Craiova, Dolj